Usein minulta kysytään, miten saan pidettyä motivaatoni niin korkealla tasolla, viikosta tai kuukaudesta toiseen. Nyt ajattelin lyhyesti kirjoittaa siitä ajattelutavasta, kuinka itse saan pidettyä motivaation kokonaisvaltaisesti korkealla erityisesti vaikeinakin aikoina. Tällä hetkellä teen 3 viikkoa kovaa ja yhden viikon hieman kevyemmin, kovalla viikolla lajiharjoittelua tulee 22h-24h viikossa. Tuntimäärät eivät sisällä lihashuoltoa, kylmähoitoja, jumppaa, jälkiveryttelyä tai rullauksia joita teen päivittäin.

Uskon että hyvä harjoitusohjelma on tärkeä pohja harjoitteluun, se antaa varmuuden että tehdään oikeita asioita ja oikeita määriä omien tavoitteiden mukaisesti. Hyvään kehittymiseen ja eteenpäin menemiseen tarvitaan paljon muutakin, itse olen onnistunut kehittämään kovien fyysisten treenien ohessa sisäistä tunnetilaani ja henkisiä voimavaroja. Sitä kautta olen saanut lisättyä motivaatiotani, joka on antanut uskoa harjoitteluuni, päämäärääni ja unelmaani jota nyt niin suuresti tavoittelen. Monta kertaa uudelle tasolle pääseminen on vaatinut jonkun asteista omien tunteiden voittamista, niiden käsittelemistä ja sisäistämistä. Miten siis onnistua rikkomaan rajoja viikosta ja kuukaudesta toiseen omien tavoitteiden saavuttamiseksi?

Paljon puhutaan juuri tavoitteiden merkityksestä ja niiden asettamisesta, ne auttavat varmasti ja synnyttävät kipinää tekemiseen. Tässä kohtaan haluan tuoda esiin omaa kokemusta ja ajatusta siitä että harjoittelussa on kyse paljon itsensä kehittämisestä ja omien voimavarojen parantamisesta siellä henkisellä puolella. Ajatus siitä, että tiedostat liikunnan ja harjoittelun merkityksen sinulle itsellesi ihmisenä saa sinut voimaan paremmin ja tekemään enemmän. Eli, vaikka harjoitellaan 5, 15 tai 25 tuntia viikossa määrätietoisesti ja tavoitteellisesti, on kyse kuitenkin kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ihmisessä sekä siihen liittyvästä ajattelutavasta.

Näen, että tässä on se punainen lanka ja suuri motivaation lähde ihan jokaiselle kun puhutaan liikkumisesta elämässä ja siihen liittyvistä tavoitteista. Tämän yhteydessä on tärkeää pyrkiä kasvattamaan sisäistä halua olla parasta itseään elämässä, joka vie eteenpäin niin harjoittelussa kuin elämässäkin. Se auttaa pitämään suunnan oikeana silloin kun on vaikeaa oli ne tavoitteet meidän jokaisen kohdalla ihan mitä tahansa, pieniä tai suuria. Tunnet että kehität, kehityt ja kannustat itseäsi kokonaisvaltaisesti on avain sisäisen intohimon kasvattamiseen ja tulosten tekemiseen.

Fyysisesten ominaisuuksien kehittäminen ja henkisten voimavarojen vahvistaminen, kokonaisvaltainen ajattelutapa.

Olen nyt yli vuoden harjoitellut triathlonia kovaa ja paljon (n. 950 tuntia) ja hyvin määrätietoisesti. Olen oppinut ja sisäistänyt että harjoittelussa on paljon kyse ajattelutavasta, mielentilasta, tunteesta ja henkisten voimavarojen vahvistamisesta. Niiden oppiminen, hallitseminen ja ymmärtäminen on omasta mielestäni suuri motivaation lähde ainakin minulle itselleni, kehitän itseäni samalla ihmisenä. Näen ja tunnen kokonaisvaltaisen merkityksen, josta saan paljon uskoa ja voimavaroja onnistua, sekä kykyä voittaa itseäni pienten tavoitteiden saavuttamiseksi. Nämä vaikuttavat arkipäivän tekemiseen, työhön ja perheeseen hyvin positiivisesti. Tässä mielestäni on triathlonin upea rikkaus ja rakkaus, josta pitäisi puhua enemmän.

Mikael12

Ajattelen harjoituksista että ne ovat minua itseäni varten, kehittävät ja opettavat. Tämän lisäksi ajatukset ja kyky rakastaa elämää vaikeinakin aikoina kasvattaa ihmistä henkisesti. Pitää olla kärsivällinen ja määrätietoinen matkalla, vaikka talvi onkin triathlonistin vaikeinta aikaa niin silloin on hyvä muistaa ja ammentaa innostusta sekä iloa kaikista asioista päivän sisällä. Sillä eroa on yöllä ja päivällä millä tunteella menet harjoittelemaan ja liikkumaan, käytä tunnetta. Saat itsestäsi enemmän irti iloisena, kyse on energiasta ja positiivisesta tunnetilasta, joka auttaa noudattamaan harjoitusohjelman toteuttamista tehokkaasti. Oma valmentajanikin on todettunut ajattelutapani olevan hyvin samanlainen kuin monella huippu triathlonistilla maailmalla, he pystyvät näkemään kokonaisuuden ja onnistuvat sitä kautta lisäämään voimavaroja harjoitteluun ja elämään ollaakseen parasta itseään. Huippu triathlonisti en ole, mutta määrätietoinen harrastaja jolla on unelma ja halu mennä eteenpäin elämässä.

Olemme toki kaikki yksilöitä ja arjen pyöriessä on monia asioita jotka vaikuttavat juuri mentaalipuolen jaksamiseen. Lisäksi on ravinto, lepo ja testaukset joita huomioidaan ja arvioidaan kehityksessä. Painotan kuitenkin henkisen puolen jaksamista, sieltä tuleva motivaation lähde on mielestäni yksi tärkeimmistä. Vaalin sitä koska se pitää tekemisen tasoni korkealla ja kaventaa ajan kanssa hyvän ja huonon päivän tulosta marginaalin pieneksi.

Itsellänikin on vaikeita jaksoja ja silloin nämä asiat erityisesti tulevat esiin, mutta hyvät henkiset voimavarat mahdollistavat että jaksat paremmin vaikeita päiviä ja tekemisen taso ei laske harjoittelussa. Elämän ympärillä voi olla paljon asioita ja haasteita, jotka lisäävät ihmisen stressiä ja tekevät asiat joskus vaikeaksi. Olen näiden asioiden keskellä oppinut elämään, mutta samalla onnistunut pitämään motivaation hyvin korkealla ja paketin hyvin kasassa minulle itselleni, tiedän että nämä asiat toimivat. Kiireiden keskellä unohtuu pienten asioiden merkitys, jaksetaan tehdä toistoja ja synnytetään itseluottamusta, sitä kautta tuodaan motivaatiota ja lisäätään energiaa, ne ovat pitkässä juoksussa todella tärkeitä elementtejä meidän jokaisen kohdalla.

Tässä vielä lyhyesti yhteenvetona omat vinkit harjoittelun tehoastamiseen: keskity pieniin ja hyviin onnistumisiin harjoituksissani, nauti päivistä ja saat positiivista energiaa ja palaudut varmasti paremmin. Mene ilon kautta harjoituksiin, pidän asenne positiivisena ja elämänmyönteisenä. Varsinkin alussa on tärkeää tekeminen ja muistaa kannustaa itseään ja muita. Pysy rutiineissa, ammenna ja vaali ilon tunnetta päivästä toiseen, ne kantavat tekemisen siipiäsi vaikeinakin aikoina pitkässä juoksussa. Kun joskus vaikeaa niin pysähdy hetkeksi ja mieti mikä asia tekee sinut iloiseksi, tartun siihen tunteeseen ja anna mennä.

Olen tällä hetkellä innoissani uudesta pyörästäni, joka tulee maaliskuun lopulla. Uusi Canyon yhteistyö antaa paljon intoa ja uskoa minulle tulevaan. Uusi Speedmax SLX 9.0 antaa varmasti minulle lisää vahvuutta pyörään tulevalla kaudella, tästä yhteistyöstä olen suuresti kiitollinen. Tutustu pyörään tästä linkistä.

https://www.canyon.com/fi/

IMG_5862

Jos olet GoExpo messuilla niin tule moikkaamaan Canyon osastolle 6H91, mielelläni keskustelen kaikesta harjoitteluun liittyvästä sisällöstä. Vielä en ole lyönyt kiinni seuraavaa Ironman -kisaani, jossa Hawaijin paikkaa tavoittelen syksylle, se on monesta asiasta kiinni varsinkin taloudellisesti, mutta unelma elää ja matka jatkuu. Jatkan harjoitteluani vahvasti ja olen kiitollinen pienistäkin askelista. Kisani koittaa varmasti kun siihen tulee mahdollisuus. Kunnossa olen silloin, sen tiedän.

Lopuksi toivotan tsemppiä kaikille harjoitteluun ja elämään, niiden pienten ja suurien tavoitteiden saavuttamiseksi. Paljon intoa ja rohkeutta kohdata omia haasteita ja voittaa niitä, usko itseesi.

Everything you need is allready inside!

Treeniterveisin,
Ironmikael