Vuosi lähenee loppuaan ja on aika kiittää kaikkia ja tiivistää matkaani kohti tavoitettani. Tammikuun lopussa aloitettiin kova lajinomainen harjoitteleminen ja treenaaminen. Lähtötilanne oli tyydyttävä ja minulla ei ollut kestävyysurheilu taustaa, mutta silmissä paloi valtava into ja tavoite lunastaa paikka Hawaijille.

Projektin alussa tiesin että päämäärää on todella vaativa ja jopa hullun kova, mutta niin se pitää mielestäni ollakin. En epäröinyt lähteä matkaan ja tekemään kovasti töitä unelmani puolesta, en tiennyt mitä tuleman pitää ja kuinka kovaan rääkkiin kroppani tulee vuoden aikana menemään. Ajattelen aina, että harjoittelen itseäni varten, haluan olla parasta itseäni ja se vie minua eteenpäin niin lajissa kuin elämässänikin. Pidän mielessä että kokoajan opin uutta, kehityn ja menen eteenpäin. Tahtotila on, että tulen varmasti pääsemään sinne minne minun tuleekin päästä, siihen pitää vain sitoutua ja omistautua, antaa kaikkensa.

En voi sanoin kuvailla vuotta mitä se on antanut, vaikka se sisälsikin vain yhden kilpailun, Ironman –kisan Hollannissa. Kaikki ei siellä onnistunut ja tein virheitä, opin niistä ja sitten vain jatkettiin matkaan ja kovaa harjoittelua. Suunnitelmissa oli syksyn aikana päästä kisaamaan uudestaan, sillä niin paljon jäi halua, mutta en koskaan saanut rahoitusta valmiiksi niin pitkälle että olisin voinut lähteä matkaan. Välistä jäi Los Cabos ja vielä joulukuun alussa olisin halunnut päästä Ironman – kisaan Busseltoniin testaamaan rajojani, mutta sekin reissu jäi tekemättä. Nyt kun työkin meni alta, enkä mitenkään halunnut riskeerata elämääni ja lähteä kisaamaan kun tulevaisuudesta ei ole ollut mitään tietoa, haasteita on elämässä muutenkin. Sitä haluaa paljon, mutta järkeä pitää käyttää, sillä kisoja tulee ja niitä on keväälläkin, olen silloin vieläkin vahvempi.

FullSizeRender

Ironman on minulle itseni kehittämistä, itseeni uskomista ja sitoutumista. Siinä on paljon rakkautta, intohimoa ja voimaa, jotka edustavat minua elämässäni. Nämä kaikki antavat minulle paljon elämäntaitoja ja henkisiä voivavaroja päästä yli elämän haasteita ja toteuttaa unelmiani. Näen elämän seikkailuna ja haluan tehdä ja elää sitä koko sydämelläni. On mentävä eteenpäin kohti unelmia oli ne muiden mielestä miten mahdottomia tahansa, siihen uskon.

“Day in, day out. Week in, week out. Month in, month out. Year in, year out. Then repeat.”

Treenaaminen on ollut kovaa ja tahti on ollut hurjaa näin aloittelijalle, mutta olen pysynyt hyvin suunnitelmassa ja päättänyt viedä tämän loppuun asti whatever it takes asenteella niin sanotusti. Se on vaatinut paljon sinnikkyyttä ja uskoa, joskus jopa jonkun asteista hulluutta, mutta sekin kuuluu asiaan. sillä yksin treenaaminen ja motivointi tarvitsee sitä. Käytän paljon tunteita ja positiivista psykologiaa harjoittelussani, josta saan energiaa ja joskus jopa etsin raivoa harjoitteluuni ja eteenpäin menemiseen kun sitä kaikkein eniten tarvitaan. Se tunne kun mieli voittaa kehon on ollut uskomatonta treeneissä ja kehittyy, jaksaa enemmän ja on vahvempi. Näen ammattimaisen harjoittelun paljon henkisenä kokonaisuutena, jos pää kestää niin kroppakin kestää ja en anna sille mahdollisuutta luovuttaa, no pain!

IMG_0098

Viikottain mennään äärirajoille ja vain painetaan kovaa eteenpäin, kehitys tapahtuu ajan kanssa ja tekemällä enemmän. Olen armoton itselleni harjoittelun suhteen, sillä haluan kehittyä oli miten rankkaa tahansa. Olen elänyt hetkessä ja ajattelematta sen enempää huomista, treeni kerrallaan ja kaikki energia siihen. Illalla sitä on ollut ihan loppu, eikä ole edes voinut ajatella seuraavaa päivää, mutta kun treeni hetki koittaa niin olen löytänyt sen tunnetilan jotka antavat minulle voimavarat antaa kaikkensa taas uudestaan ja uudestaan niin sanotusti what will keep you in the game. Eteenpäin olen mennyt hurjasti ja menen kokoajan, kova harjoittelu tuottaa tulosta ja sinnikkyys on suosiollista ajattelen. Olen kiitollinen että olen saanut pysyä terveenä ja pystynyt harjoittelemaan koko vuoden ilman suurempia ongelmia. Kroppa on tottunut ottamaan vastaan kovaa treeniä ja kovia määriä, se palautuu uskomattoman nopeasti ja jaksaa. Aina se ei ole helppoa, on vaikeita ja raskaita jaksoja, mutta ne kuuluvat tähän matkaan, palkinto odottaa tulevaisuudessa. En anna ajatuksen viedä minua pois tieltäni jota nyt kuljen, en saa unohtaa vaikeinakaan aikoina määränpäätäni, se toimii innostuksena ja motivaation lähteenä minulle itselleni.

Ammattimainen triathlon harjoittelu

Treenaan joka päivä, eikä vapaapäiviä juuri oikeastaan ole kalenterissa. Tämä sopii itselleni ja on varmasti hyvin yksilöllistä, näin se lähti alusta asti ja siihen on tottunut. Harjoittelussani on luonnollinen tauko ja jaksotus, mitä tehdään ja kuinka paljon. Tärkeää on ollut säännöllinen viikottainen hieronta, kylmähoidot ja päivittäinen lihashuolto, sekä rullaukset. Suurin kiitos harjoittelustani kuuluu triathlonin huippuvalmentajalleni Frank Jakobsenille, hän on ollut suuri apu ja tuki kaikessa, tästä olen kiitollinen. Hän on opastanut minua tiellä ammattimaisessa triathlon harjoittelussani. Valmentaja tekee ohjelmat ja miettii kaiken treenaamisen liittyvät asia, mun tehtävä on keskittyä harjoitteluun. Nopeasti olemme yhdessä löytäneet rutiinin kovaan harjoitteluun ja tehneet suunnitelmaa miten pääsen tavoitteeseeni.

Normaali treeniviikko: uin 5 x viikossa, juoksen 5-6 x viikossa ja pyöräilen 3-5 x viikossa eri tehoilla ja vauhdeilla. Yhteensä kilometrejä kertyy viikossa. n. 350-450km, riippuen viikosta ja niiden painotuksista. Muut treenit kun lasketaan mukaan niin lajiharjoittelua kertyy n. 16-18 x viikossa. Varsinaista kuntosaliharjoittelua eli voimaharjoittelua en ole tehnyt koko vuotena ollenkaan, eikä se kuulu ohjelmaani nytkään. Olen kyykännyt aikaisemmin 2 1/2 kertaa omapainoni, joten sitä nyt muokataan ajan kanssa tuottamaan lihaskestävyyttä. Salilla teen ainoastaan core treenejä monta kertaa viikossa, se on tärkeä kokonaisuus niin uinnissa, juoksussa ja pyöräilyssä.

Olen oppinut, että suuri merkitys harjoittelussani on ollut sen monipuolisuus, jokainen lajiharjoitus on hyvin erinlainen sisällöltään ihan kaikessa. Tehoja, vauhtia ja voimaa säädellään harjoituksen aikana, se on pitänyt harjoitteluni hyvin mielekkääni, mutta myös erityisen tehokkaana ja eteenpäin vievänä. Toki kaiken oppiminen, jaksottaminen sisäisesti itselleni on ollut oma prosessinsa ja kokoajan opin lisää, onhan tämä ensimmäinen vuosi kun ammattimaisesti olen lajia harrastanut. Jokaisessa lajissa on oma haasteensa ja niiden oppiminen vie aikaa, erityisesti uinti on ollut alussa vaikeaa, se on niin tekniikasta kiinni. Avovedessä olen elementissäni kelissä kuin kelissä ja uinti kulkee hienosti, mutta uima-altaalla mukaan tulee paljon muita elementtejä joita en vielä ole oppinut hyvin. Muutamia kertoja olen saanut uimaopetusta ja niistä oppinut paljon. Paljon on edelleen opittavaa, eikä se mielestäni lopu koskaan, mutta pienin askelin mennään eteenpäin. Täytyy olla kärsivällinen ja nöyrä, tehdä työtä vain päivästä toiseen, vaikka se välillä raskasta onkin.

Laskelmien mukaan nyt tulee 11 kuukautta täyteen triathlon lajiharjoittelua, sen aikana on harjoiteltu 850 treenituntia ja yli 15 000 kilometriä yhteensä uintia, pyörää ja juoksua. Uintia on hyvä olla paljon, se lisää yleiskuntoa ja loppujen lopuksi kyse on siitä kuinka fressinä tulet ylös vedestä ja olet saanut säästettyä tärkeää energiaa loppupäiväksi itse kisassa. Nämä harjoitustunnit eivät sisällä lihashuoltoa, rullausta tai muita oheistoimintoja vaan sitä aikaa jolloin vain treenataan. Tämä ammattimainen harjoittelu on vaatinut ammattimaisen asenteen, ruokailun ja levon sekä henkisen valmistautumiseen kaikessa, koko paketti pitää olla itselläni hyvin kasassa. Harjoittelu on vain yksi osa ja kun olen ymmärtänyt kaiken sen ympärillä olevan hienouden, voiman ja positiivisen sisällön elämälleni niin saan siitä harjoitteluun uskomattomasti energiaa ja voimaa ollaksesi parasta itseäsi, siihen minä pyrin.

Välillä tuntuu hyvin uskomattomalle miten kroppa on kestänyt tämän kaiken, kuinka se palautuu hyvin, olenhan 38-vuotias eikä ole ollut kestävyysurheilu taustaa. Olen kuitenkin ollut kokopäivätyössä samaan aikaan lähes koko ajan. Päivät alkoivat aamulla 06.00 ja loppuivat treeneistä 21.00 – 22.00 jälkeen. Olenkin luonut itselleni oman maailman, rutiinit ja toimintatavat päivässä mistä pidän hyvin tiukasti kiinni. Aikataulutus on ollut välillä haaste, mutta tärkeä asia kaikessa. Välillä yksikin muutos päivässä on voinut vaikuttaa ihan kaikkeen, eikä ilman stressiä ole selvitty. Muutenkin elämässä on ollut vuoden aikana merkittäviä tekijöitä, jotka ovat henkisesti vaikuttaneet harjoitteluuni, rankkoja sellaisia. Annan kuitenkin parhaani kaikessa ja se on tärkeää pitkässä matkassa, odotan vain kun joskus pääsen harjoittelemaan ilman suurta stressiä, ehkä tämä voisi olla vielä tulavaisuuden ammattikin, kaikki on mahdollista. Se tosin vaatisi paljon yhteistyökumppaneita onnistuakseen.

Kona2016

Tavoitteni oli lunastaa paikka Hawaijille 2015, se ei nyt toteutunut. Kaikki ei mene suunnitelmien mukaan elämässä ja siihen pitää aina varautua ja jatkaa matkaa. Uskon että kovat tavoitteet antavat motivaatiota ja vievät minua eteenpäin tehokkaammin. En usko että olisin treenannut näin hyvin ja tehokkaasti jos tavoite ei olisi ollut se mitä halusin, olen ottanut suuria harppauksia eteenpäin lyhyessä ajassa ja tämä antaa vahvaa pohjaa tulevaan ja ensi vuoteen. Nyt treeniä jatketaan kovaa ja kuntoa hiotaan normaalisti ylöspäin askel kerrallaan, haluan mennä kovempaa ja enemmän. Joulunakin treenataan, mutta hieman kevyemmin ja nautitaan hieman 🙂

Vuoden aikana olen huomannut kuinka harjoitteluni on muuttunut. Kova työ on vienyt minua eteenpäin. Henkinen kapasiteetti, oppinut lajiomaisen harjoittelun ja sisäistänyt sen, kun fyysisen kunto kasvaa niin harjoittelukin tavallaan helpottuu hieman, vaikka se ei koskaan ole helppoa. Sitä tulee vain vahvemmaksi ja kestää enemmän, rajoja on rikottu paljon vuoden aikana, joista voin olla ylpeä. Kannustan itseäni usein I Can I Can ja olen pienistäkin asioista innoissani, sillä välillä kaikki on ollut todella raskasta. Se mikä keväällä oli lähes mahdotonta, on nyt rutiinia. Katse siis eteenpäin ja kevääseen, vielä en ole lyönyt kiinni seuraavaa Ironman -kisaa mihin tähtään. Se on monesta asiasta kiinni ja taloudellisesti siihen pitää olla kaikki asiat kunnossa. Arvatenkin saattaa että intoa kisaamaan on paljon.

Toivon että pääsen muutamille treenileireille nyt talvella, jotta olisin kovassa kunnossa keväällä. Toivon mukaan myös Suomessa pääsisin kesällä kisaamaan kun kevät toteutuu suunnitelmien mukaan ja olisi hienoa tulla esimerkiksi Joroisille. Paljon tukijoita ja kumppaneita tarvitaan jotta kaikki voidaan toteuttaa ensi vuonna, joka taas vaatii paljon työtä. Nyt kaikki näyttää vaikealta ilman työtä, mutta yritän ja teen parhaani. Ilman taloudellisia resursseja tämän lajin ammattimainen harjoittaminen ja kilpaileminen on hyvin vaikeata. Kiitollinen olen kaikille tukijoilleni kuluneesta vuodesta jotka ovat olleet mukana matkassani ja ovat tehneet harjoitteluani mahdolliseksi ja ovat taustajoukoissa, kiitos: Sansego Coaching, Selätin, Fressi, New Balance, 2XUSuomi, Urheiluhierontaa, Suunto, Speedo, Argon18 Bikes, Scorpions Store, Fast Finland, Plan Suomi, Tough Viking, Triathlonliitto ja Iltalehti.

Olette olleet tärkeitä tukijoita ja yhteistyökumppaneita kuluneena vuonna, uskon että saavutan unelmani ja pääsen Ironmanin MM-kisoihin ensi vuonna Hawaijille. En halua vain lunastaa paikkaani sinne vaan haluan myös menestyä siellä, sen puolesta teen työtä ja annan varmasti kaikkeni, yhteistyöstä ja vuodesta kiittäen.

Kaikille haluan toivottaa hyvää joulua ja menestyksekästä vuotta 2016, jokaisella on unelmia ja omia tavoitteita. Ne kantavat ja pitävät meidät innokkaina ja antavat elämään sisältöä. Uskokaa itseenne, olette vahvempia kuin arvaattekaan.

Iloa, valoa ja energiaa kaikille,

FullSizeRender

Seuratkaa omia unelmia ja tehkää sitä koko sydämestä!

Jos kiinnostut tekemään yhteistyötä 2016 niin otathan rohkeasti yhteyttä!
Ps. jos MTV3 -kanavalla 8.11 esitetty dokumenttini “lainsuojaton isä” on katsomatta niin tässä linkki
mistä sen voit katsoa: http://www.katsomo.fi/#!/jakso/528781?toista

Jouluterveisin,
Ironmikael

www.mikaeljamsanen.com